11 Temmuz 2011 Pazartesi

İstihdamda en bereketli pazar: Perakende

2011'in ilk yarı istihdam verilerine göre en çok iş ilanı veren sektörlerin başında perakende geliyor. En çok aranan pozisyonlar ise satış, pazarlama ve muhasebe.

Perakende, yüksek elaman sirkülasyonu yaşanmasına rağmen hala iş arayanların en gözde sektörler listesinde bir numarada yer alıyor. Sektördeki işlere genelde 'geçici' olarak bakılsa da her geçen gün yeni bir alışveriş merkezinin (AVM) açılması, işsizlerin tercihlerini perakendeden yana kullanmasına neden oluyor. Secretcv.com'un 2011 yılının ilk altı ayını kapsayan istatistiklerine göre de en fazla eleman arayan sektör, yüzde 14'lik oranla perakende. Yüzde 10'la tekstil ikinci olurken, üçüncü sırada ise yüzde 9'la bilişim teknolojileri bulunuyor. İnternet sitesine gelen ilan oranlarında da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 72 oranında artış olduğunu vurgulayan site yetkilileri, 2011'in ilk yarısında yayınladıkları 62 bin iş ilanıyla 186 binden fazla kişinin istihdam edilmesine aracılık ettiklerini belirtiyor.



En çok satış elemanı aranıyor
Sonuçlara göre iş arayanların ilk tercihi de perakende ve mağazacılıktan yana. Secretcv. com üzerinden CV dolduranların yüzde 13'ü perakende sektöründeki iş ilanlarına başvururken, yüzde 11'i de bankacılık / finansı tercih etmiş. Listede tekstil ise yüzde 9'la üçüncü sırada. Bilişim teknolojileri, gıda, ilaç, elektrik ve elektronik, sağlık, inşaat ve turizm sektörleri ise başvurun sektörler arasında alt sıralarda yer alıyor. İş ilanlarının ilk yarı değerlendirme sonuçlarına göre en fazla pozisyon açığı ise satış departmanlarında var. Ardından da sırasıyla pazarlama, muhasebe ve insan kaynakları geliyor. Şirketlerin yüzde 51'i uzman ararken, yüzde 26'sı orta kademe yönetici, yüzde 8'i ise üst düzey yönetici istihdam etmek istiyor.

Tekstil atağa kalktı
İş ilanlarındaki artışı ve perakendenin ilanlarda liste başı olmasını Türkiye ekonomisinden bağımsız düşünmemek gerektiğini söyleyen Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü,"Ekonomimiz ilk çeyrekte yüzde 11 büyümüş ve en çok büyüyen sektör yüzde 17.2 ile toptan perakende ve ticaret olmuştu. Ayrıca perakende, ekonomik çarkları döndüren lokomotif bir sektör olduğundan dolayı her çeyrekte yükselen işler listesinin başında geliyor" diyor. Yeni açılan AVM'lerin de etkisiyle perakendenin gelecekte de büyümeye devam edeceğini belirten Tütüncü, öne çıkan diğer sektörlerle ilgili şunları söylüyor: "İhracatta Uzakdoğu'nun bıraktığı boşlukları doldurarak alternatif bir pazar yaratan Türk tekstil sektörü 2010'da yeniden atağa geçti ve markalaşmaya başlayan sektör eski parlak günlerine döndü. 3G teknolojisinin sunduğu olanaklar sayesinde hız kazanan bilişim sektörünün öne çıkması ise dünyadaki ve Türkiye'deki teknolojik hız ve gelişimin sonucudur."

Piyasada hareket var
Perakende sektörünün son 10 yılda kendini katlayarak büyümeye devam ettiğini belirten Msearch Kurucu Ortağı Barbaros Eneç de bu durumu gayrimenkul sektörünün itme kuvvetine, bununla birlikte yeni AVM'lerin açılmasına bağlıyor. "AVM'lerde iş olanağı fazla, eleman az" diyen Eneç, yeni markaların piyasaya girmesi ya da bir markanın içinden başka markaların çıkmasının yarattığı enflasyonun da bu durumda etkili olduğunu ifade ediyor. Türk pazarına girmek isteyen yabancı yatırımcıların sırada beklediğini belirten Eneç, "Piyasa açıldı, Alman ve İtalyanlar başta olmak üzere yabancı birçok grup gelmek istiyor. Onların yatırımları da istihdam yaratacak" diyor. Ayrıca kriz döneminde yerinden kıpırdamak istemeyen pek çok yöneticinin bugünlerde önlerine çıkan iş fırsatlarını değerlendirmeye başladığını da söylüyor Eneç.

Marmara Bölgesi önde
Araştırma kapsamındaki ilanların bölgesel dağılımına bakıldığında yüzde 55'lik oranla Marmara Bölgesi'nin birinci sırada yer aldığı görülüyor. İkinci yüzde 16 ile Ege olurken, üçüncü sırada yüzde 10 ile İç Anadolu Bölgesi bulunuyor. İl bazında da İstanbul - yüzde 39- yine üç büyük şehir arasından sıyrılmış durumda. İlanların diğer illerdeki dağılımı ise şöyle: İzmir yüzde 9.5, Ankara yüzde 9, Bursa yüzde 7.5, Antalya yüzde 7 ve Kocaeli yüzde 5.5.

İstanbul Üniversitesi mezunları şanslı
İşverenlerin tecrübe gerektiren üst düzey pozisyonlara donanımlı yöneticileri yerleştirmek istediklerini belirten Okan Tütüncü, bazı pozisyonlar için ise özellikle yeni mezunların tercih edildiğini ifade ediyor. Tütüncü, yaptıkları araştırmaya göre İstanbul, Marmara, Kocaeli, Sakarya, Selçuk, Ege, Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi mezunlarının daha kolay iş bulduklarını söylüyor.

İş dünyasında kadınlar artıyor
2011'in ilk yarısında Secretcv.com'daki aday sayısı 12 milyona ulaşmış durumda. Adayların yüzde 47'si iş arayan kadınlardan oluşuyor. Bu oran Gaziantep'te yüzde 49'a çıkıyor. Uzmanlar bu durumu kriz sonrası çalışma hayatına katıan kadın sayısının doğuda da artması olarak açıklıyor.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik