29 Haziran 2011 Çarşamba

AVM'ler tüketicinin alışverişini değiştirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekonomiyi soğutmak için alınan önlemler olduğunu belirterek, "Merkez Bankası'nın (MB) kredi kartı taksit sayısını 9 aya kadar düşürmeye çalışması çok sert bir karar olur" dedi.

Ekonomideki açıklıklarını kapatılması için bir takım önlemler alındığını ifade eden Palandöken, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Palandöken, krizler sonrasında üretimin artması için tüketim merkezli büyüme stratejisi ve düşük kur politikası uygulamasıyla ithalatın artması sonucunda ülkedeki cari açığın arttığını savunarak, 4 aylık cari açığın 29.6 milyar dolar olduğunu kaydetti.


MB'nin anketine göre yılsonu beklentisinin 66 milyar doları geçeceğini ifade eden Palandöken, ekonominin soğuması için çeşitli önlemler alındığını aktardı. Bu önlemler arasında MB'nin munzam karşılıkları artırarak, konut ve taşıt kredileri hariç tüketici kredilerinin azaltılmasına yönelik önlemler aldığı bilgisini veren Palandöken, "Kredi kartı taksit sayısını 9 aya kadar düşürmeye çalışması çok sert bir karar olur. Piyasalar durma noktasına gelebilir. Eğer taksit sayısı, daha makul bir seviyeye indirilirse geçiş daha yumuşak olur" dedi.

AVM'LER TÜKETİCİNİN ALIŞVERİŞİNİ DEĞİŞTİRDİ
Büyük kentler başta olmak üzere AVM'lerin insanların tüketim alışkanlıklarını değiştirerek, vatandaşların daha çok tüketime yönlendirildiğini belirten TESK Başkanı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Perakende alışverişin yüzde 85'inde kredi kartı kullanılıyor. Tüketici nakit olarak alamadığı ürünlere, 24 aya varan vadelerle yapılan taksitlere kanarak bütçesini aşan yüksek değerdeki ürünleri alıyorlar. Ödeme zamanı gelince işkenci artıyor. Belki bir tane ürüne 12 ay taksit yapılırsa sorun olmayacak, ama taksitli diye 5 tane ürün alınınca sorun başlıyor."


BOŞANMALARIN SEBEPLERİ ARASINDA KREDİ VAR
Yapılan araştırmalar neticesinde boşanma sebepleri arasında kredi borçlarının da olduğunu kaydeden Başkan Palandöken, şu anda kullanılan 36 milyon kredi kartı olduğunu ve haziran ayı itibariyle kart borçlarının toplam 47 milyar TL'ye ulaştığını ifade etti. Takipteki kartı borcunun ise Nisan ayında 3,7 milyar TL olduğunu belirten Palandöken, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Palandöken, bundan sonraki dönemlerde takip edilen kart borcunun da artacağını kaydederek, "Faizler yükselip kredi pahalanınca vatandaş zora düşecek" dedi.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik