4 Ağustos 2011 Perşembe

Ramazan tavuğa ’hoş geldi’

Zarardaki beyaz et sektörüne ramazan umut oldu. İlk üç günde satışlar yükselince firmalar, üretim hedeflerini de yüzde 15 artırdılar.

Tüketim üretimi karşılamayınca yılbaşından bu yana ciddi zarar eden beyaz et sektörü, şimdi ramazan ayına odaklandı. Sektör, ramazana özel üretimini yüzde 15 artırdı, fiyatlar da buna paralel yine yüzde 15 yükseldi. Ramazana kadar sektörün zararına satış yaptığını belirten Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (Besd-Bir) Başkanı Zuhal Daştan, fiyatların yeniden yükselişe geçtiğini söyledi. Ramazanın sektöre soluk aldıracağını ifade eden Daştan, “Her yıl ramazanın ilk ve son haftaları gıda alışverişleri ciddi anlamda artar. Bu nedenle 10 gün öncesine kadar mal satamaz hale gelen sektör, bu ay üretilenin tamamını satacak” dedi. Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca da, ramazanda tavuk etinin çok fazla tüketildiğini ve satışları mutlaka arttıracağını ifade etti.


‘Ramazan bir aldı, bir verdi’
Ramazan alışverişlerinin beyaz et sektörüne ilaç gibi geldiğini belirten Erpiliç Satış Pazarlama Müdür Yardımcısı İsmail Biçen ise, fiyatların son bir ayda yüzde 15 arttığına dikkat çekti. Ramazanın ilk günlerinde talebin yoğun olduğunu ifade eden Biçen, “Satışlar ilk günlerde yüzde 7 arttı. Şu anda bütün tavuk ortalama 6 TL’den satılıyor” dedi. Ramazan için 1.650 tonluk üretim hedeflediklerini belirten Biçen, yılsonunda da 180 bin tona ulaşacaklarını ifade etti. Ramazanın mangal sezonunu erken bitirdiğine dikkat çeken Biçen, “Ramazanın hem getirisi hem götürüsü oldu. Ama yine de satışların toparlanması için iyi bir dönem. Pazarın 1.5 milyon tona ulaşması bekleniyor” dedi. Biçen, tüketiciyi sıcak havada tavuk tüketiminde dikkat etmeleri konusunda da uyardı.

1 saatten fazla beklemez
Daştan, tüketiciye sıcak havada tavuk tüketimi ile ilgili de şunları söyledi: “Çiğ tavuk sıcakta 1 saat kalsa hemen bakteriler üremeye başlar. O zaman durum tehlikeli. İnsanlar alışverişte en son tavuğu alıp evlerine gitmeliler. Sokakta elde poşetle gezdirmek çok yanlış. Doğrusu, alır almaz, çok bekletmeden eve gidip buzdolabına koymak.”

Sıcakta tavuk zor büyüyor
Sıcak havada tavuk yenmesinin sakıncalı olduğu görüşünü tamamen reddeden Zuhal Daştan, sıcak havanın sadece üretimi etkilediğini söyledi. Daştan, “Sıcaklar üretimi zorlaştırıyor. Hayvan yem yemiyor ve büyüyemiyor. Kesim için tavuğun 2.5 kiloya gelmesini bekliyoruz. Ama sıcaklar kiloda yüzde 10 düşüşe neden oluyor” diye konuştu. Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan da, “Hayvanlar için 40 dereceden sonrası büyük risk. Kesim için tavuğun 2.5 kilo ağırlığa ulaşması gerekiyor. Ancak, sıcak havada hayvanlar bu ağırlığa ulaşmadan telef oluyor. Bu da üreticiyi zorluyor” dedi.

Kaynak: Nuriye Doğu / Radikal

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik