19 Temmuz 2011 Salı

Zammı kim yapıyor?

’Rekolte yüksek, et ile meyve sebzede zamlar spekülatif’ diyen Ziraat Odaları Birliği’nden sonra yerel ve uluslararası marketler ’kesinlikle zam yok’ açıklaması yaptı. Şimdi gündemde ’zammı kim yapıyor?’ sorusu var.

Ramazan öncesinde kafalar karıştı. Üreticiler ’zam geliyor’ diyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar "Son 15 günde yüzde 0.5-2 artış gösteren et fiyatlarında ramazan ile yüzde 15-20 artış olacağı haberleri spekülasyondan ibaret. Yaş sebze ve meyvede de fiyat artışı beklemiyoruz" açıklaması yapıyor. Yerel marketler "Ramazanda zam yok", uluslararası zincir marketler ise "Zam yapmamız mümkün değil" diyor. Bu da ’Peki bu zammı kim yapıyor’ sorusunu gündeme getiriyor.


Spekülatörlerin işi
Temmuzun ilk 15 gününde marketlerdeki fiyatları izlemeye aldıklarını dile getiren Bayraktar, "Sadece kuzu eti yüzde 2 artmış. Ne dana etinde ne meyve, sebze ve baklagilde bir artış var. Bir avuç spekülatörün tüketiciyi mağdur etmesini önlemeliyiz" dedi.

Yereller de zamsız
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün, Bayraktar’ın açıklamasından sonra federasyona üye 275 market zincirinin ramazan boyunca zam yapmayacağını söyledi. Aygün, "Rekolte yüksek olduğu için stoklarımızı doldurduk. Zam gerektirecek bir durum yok. Yerel marketler zam yapmadan ramazanı geçirecek" dedi. Mopaş Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Narman ise, "Kısa dönem kârı kimseye hiçbir şey kazandırmaz. Biz de bu mantıkla hareket ediyoruz" dedi.

Esnafa ihraç uyarısı
Esnaf ve Sanatkârlar Derneği Başkanı Mahmut Çelikus, ramazan ayında fahiş fiyat uygulayan esnafı kınadıklarını belirterek, "Fiyatlardaki artış sadece esnaftan kaynaklanmıyor. Komisyoncular ve üreticilerin de etkisi var. Zam yapan esnafı tespit edersek üyelikten ihraç edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Üretici ’zam’ demişti
Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ramazan dolayısıyla yerli ete talebin artacağını, talebi karşılayacak et olmadığı için fiyatların yükseleceğini belirterek, "Aybaşından bu yana et fiyatlarının yüzde 15 arttığını, ramazana kadar da yüzde 15 daha artacağını" söyledi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da doğrulamıştı.

Kesinlikle fiyat artışı yapmıyoruz
Uluslararası marketler tarafında da zam iddialarına tepki geldi. Carrefoursa Hukuk Müşaviri Merter Özay, "Marketlerin fiyatlarına suni olarak zam yaptığı iddiasına kesinlikle katılmıyoruz. Rekabetin bu kadar yoğun, en ucuz olabilme mücadelesinin bu kadar çetin olduğu bir sektörde keyfi zam yapmak mümkün değil" dedi. Metro Toptan Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ise, "Ramazanda zam yok. Herkes hazırlığını yaptı. Dolayısıyla ramazan paketlerinin sonradan zamlanması gibi bir durum söz konusu değil. Hatta fiyatlarda aşağı yönlü bir gidiş de var. Ette üretici masaya oturup zam yaparsa artış olur ama o zaman da ayıp olur" dedi.

Kaynak: Pınar Çelik / Sabah

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik