1 Ağustos 2011 Pazartesi

Teknoloji marketleri bayileri zorluyor

Spotçulardan ucuz ürün alan teknoloji marketleri bayileri zorluyor. Teknoloji marketleri aynı ürünü ortalama 200 TL daha ucuza satıyor.

Teknoloji marketleri, beyaz eşya bayilerine karşı rekabet silahını ateşledi. Beyaz eşya üreticileri ürün tedariki yapmasa da elektronik marketler, spot piyasadan topladıkları ürünlerle bayilerin karşısına sıkı bir rakip olarak çıktı. Başta Doğubank olmak üzere spot piyasanın en büyük müşterisi haline gelen elektronik marketler, bayilerden daha düşük fiyat vermeye başladı.


Hedef yüzde 30 pazar payı
Elektronik marketlerin beyaz eşya satışında atağa geçmesinin nedeni bu alandaki hızlı büyüme. Zincirlerin hedefi beyaz eşya pazarından aldıkları payı önümüzdeki 5 yıl içinde 3’e katlayarak yüzde 10’a taşımak. Bugüne kadar işin kolayına kaçıp daha çok telefon ve televizyon satışlarına ağırlık veren elektronik market yetkilileri, sayıları binleri aşan bayilerle rekabet zor olsa da bu alanda iddialı olduklarını açıklıyor.

Bir beyaz eşya bayi Erkan Hergül, “Elektronik marketleri yasal spotçular olarak görmeye başladık. Biz marka olarak zincir marketlere ürün sağlamıyoruz. Ancak bizim ürünlerimiz oların raflarında yer alıyor. Fiyatları ise bizim liste fiyatlarımızdan da düşük. Bu rekabet şimdiden canımızı yakmaya başladı” diyor.

Bir başka markanın bayi Bedri Krallıoğlu ise “Ürünlere koydukları fiyatların yanı sıra bu marketler 7’den 70’e herkesin ilgi alanına girdiği için kan kaybına uğruyoruz” açıklamasını yapıyor.

Fiyatlar spot piyasayı bile şaşırtıyor
Doğubank esnafı, özellikle son bir yıldır en büyük müşterilerinin teknoloji marketleri olduğunu söylüyor. Yaptıkları büyük alımlarla piyasaya yön veren elektronik marketlere beyaz eşya üreticilerinin bayilerden gelen tepkiler nedeniyle mal vermediğini belirten yetkililer, “Elektronik marketler ile bayiler arasında öyle bir rekabet baş gösterdi ki ürünlerin üzerine konulan fiyatlar bizi bile hayrete düşürüyor. Ürünleri bizden alış fiyatının bile altında fiyatlarla kampanyaya koyuyor. Aradaki farkı da diğer teknolojik ürünlere yansıtarak kapatıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Ahmet Can Şit / Radikal

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik