8 Ağustos 2011 Pazartesi

e-ticarette iftar bereketi

Yöresel lezzetleri büyük şehirlerdeki tüketiciye ulaştıran e-ticaret siteleri ramazanda ortalama yüzde 200 satış artışı bekliyor.

Büyük şehirde memleket hasreti çekenleri hedefleyen yöresel gıda siteleri ramazanda ihya olacak. Türkiye’nin dört bir yanından sucuk, pastırma, salça, peynir, mantı, baklava gibi yüzlerce yöresel lezzeti yine Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketicilere ‘bir tık’la sunan bu e-ticaret siteleri, ramazan ayında siparişlerde yüzde 200 artış bekliyor. Bir başka deyişle ramazan ayı, yazın siparişlerin azaldığı yöresel sipariş sitelerine ilaç gibi gelecek. Yöresel gıda siparişi siteleri arasında en eskisi üç yıl önce Ankara’da kurulan memlekettengelsin.com.
Ramazan ayında diğer 11 aya göre satışların ciddi oranda arttığını belirten sitenin genel müdürü Bahadır Turanlı, ramazanın yaz sıcağına denk gelmesi nedeniyle daha çok zeytin, peynir gibi yöresel kahvaltılıklara talep olduğunu söylüyor.


İkinci grupta hamur işleri ve baklavanın büyük ilgi gördüğünü ifade eden Turanlı’ya göre, bu yıl iftar sofralarında sıcak havalar nedeniyle tatlı yerine daha çok Maraş dondurmasının satışları artacak.

Karnı acıkan tıklayacak
“Ramazanda insanlar aç aç internette gezinirken, canları daha çok bu ürünlerden isteyecek. Bu da satışları arttıracak” diyen Turanlı, bu anlamda Anadolu’nun tüketiciye eşsiz bir kaynak sunduğu görüşünde. Sitede 30’a yakın ilden 300’ün üzerinde ürün olduğunu belirten Turanlı, her ilde kaliteli yerel üretim yapan tedarikçilerle çalıştıklarını söylüyor. Sipariş edilen ürünü iki gün içinde özel paketlerle tüketiciye ulaştırdıklarını ifade eden Turanlı, üç aylık kahvaltılık ihtiyacını bir siparişle alanlar olduğuna dikkat çekiyor.

Her ürünü mutlaka kendi yöresinden gönderdiklerini vurgulayan Turanlı, “Yurtdışındaki gurbetçilerimizden de büyük talep var. Çok fazla memleket hasreti çekiyorlar ancak gümrük sıkıntısı nedeniyle yollayamıyoruz. Ama Türkiye’ye geldiklerinde yanlarında götürebilecekleri kadar alışveriş yapıyorlar” diyor.

Turanlı, en fazla siparişin İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerden geldiğinin de altını çiziyor.
‘Satışlar yüzde 300 artar’

‘www.yoreselsiparis.com’la Gaziantep’in meşhur baklavası, biber salçası, Hatay’ın nar ekşisi, Kars’ın taze kaşarı ve bunun gibi 743 yöresel ürün bir tık’la müşterinin kapısına kadar gönderiliyor. Gaziantepli ‘yoreselsiparis.com’, ramazan ayında satışlarda yüzde 300’e yakın artış bekliyor.

Yaz mevsiminde azalan siparişlerin ramazan ayı ile yeniden canlanacağını belirten sitenin sahibi Hakan Sarıgöz, “Ramazanda baklava satışları inanılmaz artıyor. Haftada üç sipariş gelirken ramazanda günde beş baklava siparişi alıyoruz” diyor.

İstanbullu en çok salça satın alıyor
En çok siparişi İstanbul’dan aldıklarını belirten Hakan Sarıgöz, “Sonra İzmir, Ankara, Konya, Edirne geliyor. Yani en çok büyük şehirler memleketini özlüyor. İstanbullu en çok salça, kuru patlıcan siparişi veriyor” diyor. Geçen yıldan bu yıla işlerinin yüzde 40 arttığını ifade eden Sarıgöz, Antep peynirine de çok ilgi olduğunu hatta bir seferde 30 kilo peynir siparişi bile verildiğini söylüyor. Fiyatların 1.5 TL’den başladığını ve gıdada 3 kiloluk tepsi baklava ile 120 TL’ye kadar çıktığını kaydeden Sarıgöz, yöresel eşyada 2 bin 500 TL’ye kadar ürün sattıklarına dikkat çekiyor.

Ramazana özel gurme paketleri
Memleket özlemi çekenlerin artmasıyla yöresel sipariş sitelerine en son eklenen site de İstanbul’da ‘bizim oraların lezzeti başka olur’ diyerek kurulan ‘yoreseltatlarimiz.com’ oldu. Haziran ayında kurulan site, ramazan ayına üç adet gurme ramazan paketi ile hazırlandı. Sitenin kurucusu Galen Grup Ajans Başkanı Volkan Ertörer, şu anda sitede Ankara, Adapazarı, Antalya, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Kahramanmaraş, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Tokat yöresine ait 300’ü aşkın özel ürün bulunduğunu söylüyor. Gurme paketlerinin fiyatları 90, 95 ve 155 TL.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik