8 Ağustos 2011 Pazartesi

Gülsan AVM Yapıyor

Anadolu dönüşüme uydu, şehir içinde kalan fabrikalar yerini alışveriş merkezine bırakıyor
Gıda dışındaki ilk yatırımını Meysu meyve suyu fabrikasını alışveriş merkezine dönüştürerek yapan Gülsan, Meybuz markasının arazisinde de alışveriş merkezi inşa etme kararı aldı. Kayserili Gülsan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, gayrimenkule yaptıkları yatırımın 40 milyon liranın üzerine çıkacağını söyledi.

İSTANBUL’da yaşanan dönüşümle şehir içinde kalan fabrika ve sanayi bölgeleri hızla konut, ofis ve alışveriş merkezleri için yeni proje alanlarına dönüşürken, bu hareketten Anadolu da nasibini alıyor. Anadolu’da birçok tekstil ve gıda fabrikası son dönemde bu trende ayak uydurmaya başlarken, dönüşümün son örneğini reçel ve helva ürünlerinin yanı sıra Meysu meyve suları ile tanınan Kayserili Gülsan A.Ş. ortaya koyuyor. Gıda alanının dışında gayrimenkuldeki ilk yatırımını Meysu meyve suyu fabrikasını Meysu Outlet’e dönüştürerek yapan Gülsan, şimdi de bünyesindeki Meybuz’un arazisini dönüştürme hazırlığı içinde. Gülsan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, “Gülsan A.Ş olarak 2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) satın aldığımız Meybuz’u organize sanayi bölgesine taşıyarak arazisini alışveriş merkezine dönüştürme kararı aldık” dedi.

İlkini Cumhurbaşkanı açtı
Gıda sektörünün dışında ilk kez gayrimenkul sektöründe yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen Bekir Güldüoğlu, şöyle konuştu: “Gayrimenkul farklı bir sektör. Nisan ayında adım attığımız bu sektörde de yolumuza devam ediyoruz. Temel hedefimiz Kayseri’de yer alan Türkiye’nin ilk meyvesuyu fabrikasını ve o bölgeye Meysu adını veren binayı yeniden Kayseri halkına hediye etmekti. Buradan hareketle fabrikayı yeniden inşa ederek 51 bin metrekare alan üzerine kurulu bir alışveriş merkezine dönüştürdük ve çok memnun olduk. 9 Nisan’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılışın yaptığı Meysu Outlet, yaklaşık 1000 kişilik istihdam sağladı ve yıl sonuna kadar 8 milyondan fazla kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Yıllık ciro beklentimiz ise 70 milyon TL üzerinde olacak.”

Kayseri ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin yoğun talepleri doğrultusunda ikinci yatırım kararı aldıklarını belirten Güldüoğlu, şunları dile getirdi: “2003 yılında bünyemize kattığımız Meybuz’u da organize sanayi bölgesine taşıyarak arazisini alışveriş merkezine dönüştürme kararı aldık. Yaklaşık 11 bin metrekarelik Meybuz fabrikasının arazisi Meysu Outlet şemsiyesi altında yeni bölümlerle Kayseri ve yöre halkına hizmet verecek. Meybuz’un arazisindeki alışveriş merkeziyle gayrimenkul sektörüne yaptığımız yatırım tutarı 40 milyon liranın biraz üzerinde gerçekleşiyor.”

Entegre tesis olacak
Meybuz’un arazisinde gerçekleşecek alışveriş merkezinin Meysu Outlet’in ikinci bölümü olarak tasarlanacağını ve bu iki arazideki yatırımların entegre bir tesis olarak hizmet vereceğini ifade eden Güldüoğlu, “Yeni tesis, giyim ve gıda ile hizmet veren Meysu Outlet’in daha fazla ziyaretçi ile buluşmasını sağlayacak” dedi.

120 milyon dolar ciro
Gıda sektöründeki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Bekir Güldüoğlu, şunları anlattı: “Meysu’nun yatırımları devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Meysu Cola ile gazlı içecekte ve teneke kutu yatırımı yapmıştık. Bugün bu alana 3 milyon Euro pet şişe yatırımı gerçekleştirdik. Yılın ilk yarısında yüzde 30 büyüme yakaladık. Ciromuzun yıl sonunda 120 milyon dolar olmasını bekliyoruz.”

Tarihi tütün fabrikası alışveriş merkezi oluyor
ANADOLU’da dönüşen fabrikaların içinde tarihi değeri olanlar da bulunuyor. Bunun en son örneğini Osmanlı Reji İdaresi tarafından 1887 yılında kurulan Tarihi Samsun Tütün Fabrikası’nda gördük. Torunlar GYO ve Turkmall’un geçtiğimiz mayıs ayında açıkladığına göre, fabrika aslına uygun olarak restore edilecek ve Bulvar Samsun Alışveriş Merkezi’ne dönüşecek. 50 milyon Euro’luk Bulvar Samsun projesinde, tarihi fabrikanın binaları 45 mağazanın yer aldığı perakende merkezi, restoran, kafe, ofis ve kültür merkezine dönüşecek.Restorasyon çalışmalarının Mart 2012’de tamamlanması hedefleniyor.

Dönüşüm Levent’te başladı
Eski fabrikadan alışveriş merkezine yöneliş önce Levent’le başladı.
Philips televizyon fabrikasının yerine, Metrocity inşa edilirken, Tekfen ampul fabrikası Tekfen Tower oldu.
Eczacıbaşı ilaç fabrikasının yerine Kanyon inşa edildi.
Soyak’ın, Novartis’ten aldığı arazi rezidans projesi oluyor.
Bölgedeki dönüşüm şu anda Eria Partners-Pramerica’nın eski Renault Mais arazisine yaptığı ticari gayrimenkul ve rezidans, Özdilek’in eski Roche arazisi üzerine inşa ettiği otel, ofis ve alışveriş merkezi ve Zorlu Gayrimenkul’un eski Deva İlaç arazisi üzerine yaptığı Zorlu Ofis projeleriyle sürüyor.
Levent’te Turgut İlaç’ın Fako İlaç Fabrikası ’nın 20 dönümlük arazisine Yeşil GYO proje yapacak. Projenin çalışmaları sürüyor.
Levent’in yanı sıra İstanbul İkitelli’deki Edip İplik fabrikası da 212 Alışveriş Merkezi’ne dönüştürüldü.

Fabrika arazilerinde konut projeleri de devreye girdi

TEKSTİL sektöründe Colin’s ve Loft markaları ile bilinen Eroğlu, Vakko’nun eski fabrikasının arazisinde Platform Merter projesini gerçekleştiriyor.
Altınyıldız Fabrikası’nı Çerkezköy’e taşıdıktan sonra Yenibosna’daki arazinin bir bölümünü Star City A lışveriş Merkezi olarak değerlendiren Boyner Grubu, kalan 70 dönümlük arazide ise Fer Yapı ile birlikte İstWest’i inşa ediyor.
Mecidiyeköy’de Aşçıoğlu İnşaat’a ait Likör fabrikası da yanındaki Ali Sami Yen arazisinin projesiyle bir sinerj yaratacak ve arazide 3 kule yükselecek.
Gül Proje ve Toya Yapı da, 2005 yılında 9 milyon dolara Sabancı Holding’ten aldıkları eski İnsa İplik Fabrikası’nın bulunduğu arazide, 19 blok, 275 daire ve 50 mağazadan oluşan Avcılar Park projesine başladı.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik