25 Temmuz 2011 Pazartesi

Gece alışverişi başlıyor

AVM’lerden sonra büfe ve kıraathaneler de ramazanda gece 04.00’e kadar açık kalacak. Esnaf gece satışlarının avantajını yaşayacak.

Geçen yıl arife ve Ramazan Bayramı süresince saat 23:00’e kadar açık olan AVM’ler tercih ettikleri taktirde sadece bayramda değil 30 gün boyunca 23.00’a kadar açık kalacak. AVM’lerin ardından büfeler ve kıraathaneler ise gece 04:00’e kadar açık kalma kararı aldı. Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler ve Büfeciler Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, "Federasyona bağlı yaklaşık 200 bin dükkan istedikleri taktirde gece 04.00’a kadar açık kalacak. Esnafın bu yapılanmayla en az yüzde 50 ekstra gelir elde etmesini öngörüyoruz" dedi. İnsanların iftardan sonra sahura kadar açık alanlar ya da arkadaşlarıyla sohbet edecekleri ortamlarda vakit geçirmeyi tercih ettiklerini dile getiren Ağaoğlu, "Sahura kadar açığız. Pek çok esnaf geç saatte kapatmayı tercih edecektir" dedi.


İlk deneme bu yıl
AVM’lerde de durum aynı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane akşam 23.00’te kapanma kararının tamamen AVM’lere ait olduğunu, bunu isteyen AVM’nin uygulayacağını söyledi. Bu yıl AVM’lerin 30 gün boyunca geç kapatma hamlesi bir ilk. Kentpark Genel Müdürü Mehmet Akalın, "Bu yıl ilk kez 30 gün boyunca geç açılıp geç kapanmayı deneyeceğiz. Gelir istediğimiz gibi olursa orucun geç açılacağı 8-9 yıl boyunca geç kapanma düzenini oturtacağız" dedi. Capacity Genel Müdürü Özcan Ekşib ise, "Özellikle haftasonu 1 saat geç kapanmanın getirisi yüksek olur. Biz de yüksek ihtimalle geç kapatacağız" dedi.

Doğu daha fazla yararlanacak
Büyükşehirlerdeki AVM’ler ise geç kapanma hareketinin özellikle doğu illerindeki AVM’ler için avantajlı olduğunu belirtiyorlar. Astroia Genel Müdürü Ümit Teoman, "Biz geç kapanmayacağız. Ağırlıklı olarak çalışan kesimin ziyaret ettiği bir AVM’yiz. Doğal olarak 20.45’te iftar yapan insanların iftardan hemen sonra koşa koşa alışveriş yapmasını beklemiyoruz. Zaten insanlar en az 1 saatlerini iftara ayırıyor. Bu iş iftarın daha erken olduğu doğu illerindeki işletmeler için avantajlı" diye konuştu.

"Gündüz iş düşer, geç saat avantaj"
Gaziantep’te kurulu Sankopark’ın Genel Müdürü Emre Şen ise, iftarını erken yapacak tüketici düşünüldüğünde 23.00’te kapanmanın mantıklı göründüğünü söyledi. "Özellikle sıcak bölgelerde serin AVM’ler çok cazip. İnsanların iftarlarını AVM içindeki restoranlarda 19:45’te yapacağı düşünülürse ekstra 1 saat alışveriş için uygun görünüyor" dedi. Ramazanda 19.30’a kadar AVM’lerin işlerinin düştüğüne dikkat çeken Şen, "Gün içinde kaybettiğimiz kazancı iftar sonrası kapatacağız" dedi.
Kaynak: Sabah

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik