4 Temmuz 2011 Pazartesi

İki dev parakende Türkiye'ye geliyor

Fransa’nın devi Auchan yerel zincirlerin kapısını aşındırırken, Alman indirim marketi Lidl da Türkiye pazarına girmek için fırsat kolluyor.
Avrupa ve dünya pazarlarında düşen alışveriş harcamaları ile tıkanan uluslararası perakendeciler gözünü Türkiye’ye çeviriyor. Carrefour’un en büyük rakibi Fransız perakende devi Auchan ve Alman indirim market zinciri Lidl da rotasını Türkiye’ye kırdı. Yurtdışı operasyonlarda başarılı sonuçlar elde eden Fransız perakendeciler, özellikle Carrefour’un Türkiye’de olumlu sonuçlar almasını referans kabul ederek Türkiye pazarındaki yerel zincirleri inceliyor.


Tansaş’a talip olmuştu

Daha önce Tansaş’ı Doğuş Grubu’ndan satın almak için İzmir ve İstanbul’daki Tansaş mağazalarını gezen Auchan yöneticileri, 2005 yılında Koç Grubu’nun devreye girmesi ile eli boş dönmüştü. Geride kalan 6 yıl içinde Auchan’ın Türkiye sevdası bitmedi. Firmanın yöneticileri Türkiye’de bulunan Fransız bankalarına yetki devri vererek ülkede bulunan güçlü zincirlerle temasa geçmesini istedi. Şimdi Fransız bankalarının yöneticileri, Türkiye genelinde faaliyette bulunan güçlü zincirlerin kapılarını çalarak fiyat ve satın alma tekliflerini iletiyor. Bu arada, Türkiye’de discount (indirim) market pazarının giderek büyümesi yabancı oyuncuların da dikkatini çekiyor. Almanya’nın 27 ülkede 7 bin 200’den fazla mağazası ile hizmet veren discount devi Lidl’ın son olarak Bulgaristan pazarına girmesi sektörün uzmanları tarafından ‘Lidl, Bulgaristan’dan sonra Türkiye’ye gelecek’ şeklinde yorumlanıyor. Firma 2008 yılında 59 milyar euro ciro elde etmişti.

41 milyar euro ciro

Auchan, Fransa dışında İspanya, İtalya, Portekiz, Lüksemburg, Polonya, Macaristan, Rusya, Romanya, Ukrayna, Çin ve Tayvan'da faaliyet gösteriyor. Sahip olduğu 574 hipermarket ve 747 süpermarket ile 2010 yılında 41.1 milyar euro ciro elde eden firmanın toplamda 256 bin çalışanı bulunuyor.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik