12 Temmuz 2011 Salı

İttifak Holding’in öncü perakende markası: Adese

İttifak Holding’in perakende sektöründeki markası Adese Ve Adesem toplamda 132 şubesi ve 3545 çalışanıyla her ay ortalama üç milyon müşteriye hizmet vermektedir. Adese “Perakendenin Okulu” olarak adlandırılarak kendi iş gücünü kendisi oluşturma yolunda kendisine özel insan kaynakları programları oluşturmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’de perakende sektöründe yerli yazılımı ilk kullanan, kullandığı bu yazılımı bizzat kendisi üreten ve günübirlik muhasebeleştirmeyi ilk gerçekleştiren firma özelliğini taşımaktadır.

Adese, kendi geliştirdiği B2B sistemi ile tedarikçileriyle birçok veriyi online olarak paylaşabilmekte ve mağazaların talepleri için de sağlıklı bir veri akışı sağlamaktadır. Adese Genel Müdürü Mustafa Özeskiciler'den zincirin perakende sektöründeki gelişim öyküsünü dinledik.


İttifak Holding’in perakende sektöründeki markası Adese, 1994’te Konya’da ilk mağazasını açtıktan 16 yıl sonra bugün Anadolu’nun en hızlı büyüyen perakende markası haline geldi. Adese’nin ve Adese’nin indirim marketler zinciri Mercek’in gelişim öyküsünü sizlerden dinleyebilir miyiz?

1994 yılında Konya Otogar mağazasını açarak organize perakende markası olma yolunda ilk adımı atan Adese, 1995 yılında Konya’da Aziziye, 1997 yılında Hâkimiyet ve Zafer mağazalarını açmıştır. Adese; 1998 ve 1999 yıllarında birer, 2000 yılında ise dört mağaza açarak mağaza sayısını kısa sürede 14’e çıkarmıştır. 2001 yılında Konya içinde 2 mağaza daha açan Adese, dışa açılma atılımlarından birisi olan Ankara Keçiören mağazasını faaliyete geçirerek Ankaralıların hizmetine sunmuştur. Adese AVM, 2001–2002 yıllarındaki kriz döneminde büyüme stratejisini benimsemiş ve Ankara’da iki ve Mersin’de üç mağazayı bünyesine dâhil etmiştir. Adese ayrıca, aynı yıl içerisinde Ankara Eryaman Adese’yi açmış ve bu mağaza 2004 yılında Optimum Alışveriş Merkezi içine taşımıştır.

Adese, Konya ve ilçelerinde açtığı mağazalarla 2007 yılı Aralık ayına geldiğinde 31 mağazaya ulaşmıştır. Bu sırada Capital ve Broadfinance’in, 2002 – 2006 yılları arasında 5 yıllık dönemi kapsayan net hasılat satışları ve net faaliyet kârına göre 211 kuruluşu değerlendirdiği araştırmada, tüm sektörler arasında 88. sırada, AVM ve perakende sektöründe ise 6. sırada yer almıştır. Adese, 2006 yılsonuna gelindiğinde 1.817 personel ile sektörün hızla büyüyen bir firması olmanın yanı sıra, istihdam konusunda da büyük katkı sağladığını göstermiştir.

Diğer yandan, yine İttifak Holding’e bağlı olarak hizmet gösteren, Adese’nin indirim marketleri zinciri Mercek ise 2007 yılı sonuna dek Konya merkezinde altmış dokuz yeni şube açmıştır. 2007 yılı sonunda kendi indirim marketleri zinciri olan Mercek Gıda ile birleşen Adese, yeni yapılanması ile 2008 yılına 100 şube ile girmiş ve 2008 yılında İstanbul, İzmit, Ankara, Mersin ve Konya’da açtığı mağazalarla hizmet halkasını sürekli olarak genişletmiştir. 2008 yılsonunda; 92 mağazasının bulunduğu Konya’nın yanı sıra, 16 şube ile Ankara’da, 5 şube ile Mersin’de, ikişer şube ile Aksaray ve Karaman’da, birer mağaza ile İstanbul ve İzmit’te hizmet verir duruma gelmiştir.

Adese, 2009 yılında ise Konya merkez ve Beyşehir’de açtığı iki yeni mağazaya ek olarak, bir marketler topluluğunun İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’da hizmet veren toplam 11 mağazasını “Varlık Devri Yöntemi” ile satın alarak Marmara Bölgesi’ndeki ağırlığını artırmıştır. İstanbul’da Üsküdar, Sultanbeyli, Ümraniye, Maltepe, İçerenköy, Çekmeköy, Başakşehir’de bulunan yedi, Kocaeli’nde üç ve Sakarya’da bir adet mağaza Adese hizmet halkasına eklenmiştir. Adese, böylece Marmara Bölgesi’ndeki mağaza sayısı 13’e çıkarmıştır. Aynı dönemde, Konya’da Beyşehir ve Karaman’da Piri Reis mağazaları hizmete açılmıştır.

Bugün kimi rakamsal değerlendirmelere göre Türkiye’nin en büyük altıncı perakende markası olan Adese, istikrarlı büyüme sürecini devam ettirmektedir. Fortune Türkiye’nin 2010 yılının Temmuz ayında açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye’nin en büyük 122. şirketi seçilen Adese, Capital’in açıkladığı Türkiye’nin En Değerli Markaları araştırmasında Türkiye’nin en değerli elli ikinci ve sektörünün en değerli beşinci markası olarak gösterilmiştir.

Şu anda Türkiye’deki Adese ve Adesem mağazalarının personel, metrekare ve şube sayılarını ve mağazaların bulunduğu bölgeleri öğrenebilir miyiz?

Adese AVM; Ankara, Aksaray, İstanbul, Karaman, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya’daki toplam 132 şubesi ve 3545 çalışanıyla her ay ortalama üç milyon müşteriye hizmet vermektedir. Adese mağazalarının brüt alanı 150 bin, net satış alanı ise 96 bin metrekaredir.

Adese’nin hizmet verdiği 82 lokasyon, net satış alanı olarak 500 metrekarenin altında, yerleşim yerlerine yakın, daha az çeşit ve temel ihtiyaçları ürün portföyünde barındıran, gıda dışı ürünlere mağaza formatında yer vermeyen ve maliyetleri düşürücü uygulamaların ön planda olduğu "Adesem" mağazalarından oluşmaktadır.

Diğer yandan, net satış alanı 500 metrekarenin üzerinde olan 50 Adese mağazası bulunmaktadır. Ürün çeşitliliği bakımından daha zengin olan Adese mağazalarının gelirlerinin yaklaşık yüzde 25’i gıda dışı ürün satışlarından oluşmaktadır.

Adese, 1994’ten bu yana gittiği her bölgede istihdam oluşturarak ekonomik canlılık kazandırmakta. Bu anlamda layık görüldüğünüz ödüller ve bölgeye kattığınız değerler hakkında neler söylemek istersiniz?

Adese’nin 17 yıllık ticari geçmişi boyunca aldığı ödül ve değerlendirmelerden bazıları kronolojik olarak şu şekildedir:

Turkish Time (Eylül 2006) dergisinin, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ve Tescilli Markalar Derneği’nin üyelerine ulaşarak yaptığı ve 250 firmayı kapsayan araştırmaya göre Adese market kategorisinde 7. sırada yer aldı.

Adese, Konya Ticaret Odası tarafından döviz kazandırıcı faaliyetlerinden dolayı 2005 yılı rakamlarına göre 5.’lik ödülü ve altın madalya ile ödüllendirilmiştir.

BroadFinance ve Capital iş birliğiyle gerçekleştirilen ve 2002 - 2006 yılları arasında 5 yıllık dönemi kapsayan net satış hâsılatı rakamları ve net faaliyet kârlarına göre hazırlanan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasında Adese AVM Türkiye’nin en değerli 88. markası olarak yer aldı.

Adese, 2006 yılı vergi döneminde en çok vergi ödeyen ve döviz kazandıran firmalardan biri olarak altın madalya ile ödüllendirildi. Mercek ise aynı kategoride gümüş madalya ile ödüllendirildi.

Capital Dergisi’nin 2007 yılı rakamlarına göre hazırladığı ve 2008 Ağustos ayında yayımladığı
"Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi" araştırmasında Türkiye’nin en büyük 188’inci özel şirketi olarak gösterildi.

Bir önceki yıl aynı araştırmada 199’uncu sırada yer alan Adese, listede yer alan 14 perakende firması arasında büyümesini en çok artıran 4’üncü perakende markası oldu.

Ayrıca Ekonomist Dergisi’nin Eylül sayısında açıklanan “Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi” araştırmasına Anadolu’nun en büyük 23’üncü ve Konya’nın en büyük 2’nci şirketi olarak yer aldı.

Yine aynı araştırmaya göre Anadolu’nun “ticaret-hizmet” kategorisinde hizmet veren en büyük firması olarak yer alarak “Anadolu'nun perakende markası” unvanını korudu.

Adese, Konya Ticaret Odası ile Konya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen 2007 yılı Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni’nde 2007 yılı Kurumlar Vergisi rekortmenleri dalında dördüncülük ödülü aldı.

Adese, Müsiad tarafından verilen "2008 yılında yüksek oranda yatırım dalında" başarı ödülünün sahibi oldu.

Konya Vergi Dairesi’nin Vergi Haftası dolayısıyla düzenlediği ödül töreninde İttifak Holding’in perakende sektöründeki firması Adese, 2008 yılında Konya SSK Bölge Müdürlüğüne kayıtlı olan “En Fazla İstihdam Sağlayan Firma” ödülü aldı.

Adese, müşteri memnuniyeti ve hizmet kalitesinde gösterdiği üstün başarısından ötürü, 2009 Mayıs ayında Tüketici Akademisi tarafından verilen “AB Kalite Ödülü”ne layık görülmüştür.

Capital’in 2009 Temmuz’da yayımlanan “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırması yayımlandı. Araştırmaya göre Adese, Türkiye’nin en değerli 58. markası ve sektörünün en değerli ikinci markası oldu.

Adese, ayrıca, 2009 yılında Konya’nın en çok “kurumlar vergisi” ödeyen üçüncü şirketi olma başarısını gösterdi.

Adese, Fortune 2009 Temmuz’da yayımladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi” araştırmasında Türkiye’nin en büyük 136. firması olarak gösterildi. Adese, aynı zamanda listede yer alan, Konya merkezli en büyük firma oldu.

Adese Alışveriş Merkezleri, Fortune Türkiye’nin 2010 yılının Temmuz ayında açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi” araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye’nin en büyük 122. şirketi seçilmiştir. Listede, “Konya’nın en büyük şirketi” olarak yer alan Adese AVM, %13’lük büyüme payı ile perakende sektörünün en büyük sekizinci markası olmuştur. Adese, ayrıca Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan 42. şirketi olarak ayrı başarıya daha imza atmıştır.

Capital dergisinin, dünyanın önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden Brandfinance ile birlikte gerçekleştirdiği ve Temmuz 2010’da açıkladığı “Türkiye’nin En Değerli 100 Markası” araştırması sonuçlarına göre ise, Adese AVM’nin, Türkiye’nin en değerli 52. markası olarak açıklandı. Listede yer alan Konya merkezli tek firma olan Adese, marka değerini 80 milyon dolara çıkararak listede altı basamak yükselmiştir.

Ekonomist dergisinin 26 Eylül 2010 tarihli sayısında yayımlanan "Anadolu`nun En Büyük 500 Şirketi" araştırmasında Adese AVM, Anadolu`nun 21`inci ve sektörünün en büyük şirketi olarak yer almıştır.

Kendi personelini kendisi yetiştiren Adese’nin uyguladığı bu yöntemin öneminden söz eder misiniz?

Adese, yıllardan bu yana gösterdiği kurum içi eğitim ve personel yetiştirme uygulamalarıyla sektöründe “perakendenin okulu” olarak adlandırılmıştır. İttifak Holding tarafından “İşsize iş bulma” ve “istihdamın artırılması yoluyla ülke ekonomisine ve refaha katkı” prensipleriyle kurulan Adese, bu amaç doğrultusunda kendi iş gücünü kendisi oluşturma yolunda kendisine özel insan kaynakları programları oluşturmuştur. Türkiye’de lisans düzeyinde, perakende sektörüne nitelikli iş gücü yetiştirme programlarına dair oluşumların henüz yeni yeni var olmaya başladığı düşünüldüğünde, Adese’nin sektörüne ve hizmet verdiği coğrafyaya yaptığı katkılar daha belirginleşecektir. Her bireyin, yaşadığı topluma değer üreten kişiler olabilmesi amacıyla faaliyetlerini yürüten Adese, Türkiye’nin en çok istihdama sahip 42. özel kuruluşu olma başarısını da göstermiştir. (Fortune 2010) Adese, kurum içi eğitim ve oryantasyon çalışmalarının yanı sıra, son olarak Konya Karatay Belediyesi’nin, Avrupa Birliği Hibe Programları çerçevesinde düzenleyeceği perakende eğitimlerine destek vermiştir. Perakende sektörüne nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlayan altı aylık program dâhilinde 300 kursiyer eğitim görmüştür.

Adese’nin tedarikçileriyle birçok veriyi online şekilde paylaşabildiği, kendi geliştirdiği B2B sistemini anlatır mısınız?

Adese, kendi geliştirdiği B2B sistemi ile tedarikçileriyle birçok veriyi online olarak paylaşabilmektedir. Adese, tedarikçilerine verdiği şifre ile; tedarikçilerin ürünleri için geçerli olan fiyatları, ürün stoklarını, mağaza satış hızlarını, ödeme programlarını, hareket görmeyen ürünlerini takip edebilmeleri imkân tanımaktadır.

B2B, mağazaların talepleri için de sağlıklı bir veri akışı sağlamaktadır. Sistem sayesinde her mağaza kendi ön sipariş formunu oluşturarak ilgili satın alma uzmanlarına listelerini sunabilmektedirler.

Şirketimiz, tedarikçilerinin stok durumlarını görerek malı zamanında tedarik etme şansına sahiptir. Böylece, ürün eksikliği yaşamazken, tedarikçiler de doğru yatırım yapma ve kapasite planlamasını etkin gerçekleştirme avantajı kazanmaktadır.

Adese’nin tedarikçileri ile arasında şeffaf bir yapı oluşturması, birbirleriyle etkin biçimde bilgi paylaşımı yapabilmesi, iş süreçlerini destekleyebilmeleri kurumumuz ve iş ortakları adına büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Yazılımlarını ve teknik alt yapısını kendi bünyesinde geliştiren Adese’nin, 2010 yılbaşı itibariyle yaklaşık bir milyon kullanıcısı olan sadakat kartı Adese Kart’ı bugün hangi rakamlara ulaştı?

2006 yılında Adese müşterilerine sunulan Adese Kart’ın tüm yazılımı ve teknik alt yapısı Adese tarafından geliştirilmiştir. 2010 Aralık itibariyle Adese Kart sahibi olan müşteri sayısı 1.110.353’tır.

Raflarınızda özel markalı ürünlere de yer veriyor musunuz? Bunlar ürünlerinizin yüzde kaçını oluşturuyor?

Adese’nin birçok ürün grubunda private label ürünleri bulunmaktadır. Kaliteyi daha uygun fiyatlarla Adese ve Adesem raflarında yer veren Adese, gıdadan temizlik ürünlerine dek uzanan geniş bir ürün yelpazesinde Adese markalı 203 farklı ürünü tüketicilerine sunmaktadır.

Adese Türkiye’de yakaladığı başarının ardından orta vadede yurt dışında da mağaza açma planlıyor?
Hangi ülkelerde Adese markası olacak?

Ulusallık sürecini başarıyla tamamlayan ve yeni mağazalar yeni şehirlerle bu konumunu daha da güçlendirmeye hazırlanan Adese AVM, orta vadede başta Balkan ülkeleri, Suriye ve Kuzey Kıbrıs olmak üzere, yurt dışında da yatırımlar yapmayı da planlamaktadır.

2010 yılının son ayına girerken Adese nasıl bir performans sergiledi?

Adese, 2010 yılının Kasım ayı itibariyle, kurum içi verimlilik ölçütlerini karşılayan mağazaların yerine daha yüksek verim ve fayda sağlayan sekiz mağaza açmıştır. Bu mağazaların dördü Adesem, dördü ise Adese mağazasıdır.

Önümüzdeki dönemlere yönelik planlarınızdan bahseder misiniz?

Konya merkezli olduğu halde, ulusal zincirler arasına girerek önemli perakendeciler arasında yer alan Adese, Türkiye`de perakende sektöründe yerli yazılımı ilk kullanan, kullandığı bu yazılımı bizzat kendisi üreten ve günübirlik muhasebeleştirmeyi ilk gerçekleştiren firma özelliğini taşımaktadır. Gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlayan ve sektörünün en önemli oyuncuları arasındaki yerini pekiştirmek için gerekli çalışmaları tamamlayan, kendisine has bir kurum kültürü oluşturan ve müşterileriyle aynı dili konuşma becerisine sahip Adese, önümüzdeki yıllarda net satış alanını artırmayı planlamaktadır.

Eklemek istedikleriniz…

Hızla büyüyen sektörümüzün ihtiyaçlarına yönelik yayın faaliyetleriyle dikkat çeken Gıda Yaşam dergisinin çalışanlarına kurumumuza gösterilen ilgiden dolayı teşekkür eder, Adese AVM olarak başarılar dileriz.

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik