4 Temmuz 2011 Pazartesi

Perakende sektörüne ombudsmanlık önerisi

Tesco Kipa, sektörde mağaza zincirleri ile tedarikçiler arasına ombudsmanlık sistemi oluşturulması halinde sistemi destekleyecek.

Tesco Kipa Ticaret Direktörü Murat Sağlık, perakende sektöründe mağaza zincirleri ve tedarikçi şirketler arasındaki ilişkilerde bir ombudsmanlık kurumuna ihtiyaç olduğunu belirterek, bu konuda getirilecek önerileri destekleyeceklerini belirtti.

Sağlık, sektörde müşterilerini en iyi dinleyen şirket olduklarını, bunu tedarikçiler için de geçerli kıldıklarını belirtti.

Sektörde çoğunluğu küçük ve orta boy işletmelerden (KOBİ) oluşan tedarikçi şirketlerle büyük mağaza zincirleri arasında ödeme takvimi, raf bedeli ve ürün iadesi gibi konularda sorunlar yaşandığı yönünde iddialar bulunduğunu, bu sorunların tespiti amacıyla özel bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Sağlık, tüm tedarikçilere kendileriyle ilgili geri beslemede bulunmaları için gizli bir mektup gönderdiklerini ifade etti.

Tedarikçilerden kendileriyle olan ilişkilerini değerlendirmelerini ve internet üzerinden isim belirtmeden göndermelerini istediklerini söyleyen Sağlık, bu verilerin İngiltere'deki merkezleri tarafından da değerlendirildiğini söyledi.

Geçen yıl 500 tedarikçinin katıldığı araştırmada, 100 üzerinden 92 puan alarak dünya çapındaki Tesco ortalamasının üzerine çıktıklarını dile getiren Sağlık, "92 puan, çok iyi bir rakam. Kalan 8 puan da her iş ilişkisinde olabilecek sorunlar. Mesela ödemelerle ilgili bize hiçbir problem dönmedi. Bu konuda tam memnuniyet var" dedi.

Sağlık, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün bu konuda yeni bir düzenleme hazırlığı içinde olunduğu ve "mağazaların yüksek satın alma gücünün kötüye kullanıp kullanmadığı konusunda bir denetim yapılması gerektiğini" ifade etmesiyle ilgili de şöyle konuştu:

"Biz sayın bakanın bu önerisine yüzde 100 katılıyoruz. Çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasını istiyoruz. 'Benden bu isteniyor, şu isteniyor, ben haksızlığa uğruyorum' diyenlerin ticari geçmişlerine bakın mutlaka bir problem yaşanmıştır. Bu konuda bir ombudsmanlığına ihtiyaç var. Açık rekabet ve tüketici hakları konusunda her tür bilgi paylaşımı ve desteğe hazırız" dedi.

Kaynak | Dünya Gazetesi

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik