Büyük yatırım hareketinde rota küçük şehirler oldu
Büyük şehirlerde doygunluk noktasına doğru giden AVM’lerde gelecekte yatırımın en önemli rotalarından biri küçük şehirler olacak gibi görünüyor. Mardin Kızıltepe, Siirt ve Kırıkkale gibi noktalarda yakın zamanda açılacak AVM’ler bu akımın somut kanıtı olarak değerlendiriliyor.
Alışveriş merkezleri (AVM) yatırımlarında büyük hareketlenme başladı. Artık doyma noktasına yavaş yavaş erişen büyük şehirlerde yatırımlar devam ediyor olsa da küçük şehirlere yapılan yatırımlar bundan sonraki rotanın nasıl ilerleyeceğinin ipuçları olarak değerlendiriliyor. 2010 sonu itibariyle 254 olan AVM sayısının, 2011 sonunda 307’ye, 2012 sonunda 350’ye, 2013 sonunda 368’e ve 2014 sonunda da 378’e ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda 70’e yakın AVM’nin daha yapılması planlanıyor.
Adapazarı, Bursa, Düzce, Adana, Edirne, Antakya, Balıkesir, Antalya ve Diyarbakır AVM’lerin yeni adresleri olarak ortaya çıkıyor. Bu arada Diyarbakır’a üç AVM, Edirne’ye ise iki AVM planlanıyor. Diğer yandan üç büyük şehirde de oldukça büyük yatırım hareketliliğinden söz etmek olası. Bu kapsamda İstanbul’da Beylikdüzü ön plana çıkarken, Zincirlikuyu, Kağıthane ve Bomonti de yatırım planlamalarının yapıldığı diğer ilçeler. 13 AVM’nin yapılmasının planlandığı Ankara’da Eryaman, Batıkent, Etimesgut ve Mamak yatırım rotaları olarak ön plana çıkarken, 14 yeni AVM’nin yapılacağı İzmir’de ön plana çıkan noktalar ise Bayraklı, Mavişehir ve Karşıyaka.
Kızıltepe’ye AVM
AVM’lerdeki yatırım hareketliliğinde artık ibrenin daha çok küçük şehirleri göstereceğini düşünen isimlerden biri olan Kiralama Danışmanlık Merkezi KDM Genel Müdürü Orhan Murat İzci, 2014 yılına kadar 71 yeni AVM açılacağını belirterek, gelecekte iki trendin hakim olacağını söyledi. Bunlardan biri olarak şu anda AVM’lerdeki ortalama 23 bin 500 metrekare olan büyüklüğün ortalama 29 bine yükseleceğini ifade eden İzci, diğerini ise küçük şehirlere yatırım akımı olarak gösterdi. İzci, “Şimdi küçük şehirler hatta ilçeler AVM’lerle tanışıyor. Anadolu’da açılan AVM’ler genelde bölgesinde tek oluyor. Mesela Bursa İnegöl’de 4 Haziran’da bir AVM açtık. 33 bin metrekarelik bu merkezde doluluk oranı yüzde 95 ve 250 bin kişiye hitap ediyor” dedi.
Gelecek yıllardaki yatırımlarda küçük şehirlerin ön plana çıkacağının bir göstergesi olarak şu anda yapılan yatırımlara dikkat çeken İzci, şu bilgileri verdi. “Yatırımcı İzhak Bağ, Siirt’in merkezinde Nisan 2012’de açılacak 12 bin metrekarelik ve 55 mağazalık Grossmall AVM’nin yatırımını yapıyor. Mardin Kızıltepe’de 25 bin metrekarelik AVM 2012 yılının ilk çeyreğinde açılacak ve 90 mağazadan oluşacak. Kırıkkale’nin merkezinde Altunbilek tarafından geliştirilen 9 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 45 mağazadan oluşan Altunbilek AVM ise Mart 2012’de açılacak. Osmaniye, yatırım atağında ön plana çıkan bir başka şehir. Pekerler İnşaat, burada 20 bin metrekare kiralanabilir alanı olan 71 mağazalık ‘Park 328 AVM’yi, 40 milyon dolar yatırımla Ekim 2011’de açmayı planlıyor. Adıyaman’da da bir AVM yapılacak” diye konuştu.
İzci’nin altını çizdiği bir diğer nokta da sanıldığının aksine Anadolu’da yapılan AVM’lerin kira düzeyinin yüksekliği yönünde oldu. İzci, “Hatta birçok şehir bu alanda büyük şehirlerle yarışıyor” dedi.
İstanbul’da ihtiyaç var
Diğer yandan İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlerde de yatırımların süreceğine işaret eden İzci, İstanbul’da 125 AVM olduğunu, fakat bunun 24’ünün ölçek dışında kaldığını belirterek, “Aslında kentte bizim standartlarımıza göre 87 AVM var. Şu anda 2.5 milyon metrekare kiralanabilir AVM’ye sahip. Bu rakam 2014’te 4.7 milyon metrekareye çıkacak. Yani birçok AVM daha açılacak” dedi.
İstanbul’daki yeni yatırım rotasını, bu yöndeki ihtiyacın yoğun olduğu Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Halkalı, Sultanbeyli-Samandra ve Gebze-Kartal olarak gösteren İzci, diğer yandan bazı bölgelerde de yoğunluk olduğuna dikkat çekti.
(Ayrıntılar, yarın Milliyet?Emlak’ta)