2 Ağustos 2011 Salı

10 yıl sonra kredi kartı gücünü kaybedecek yeni kral ‘cep’ olacak

Dünyada alışverişte nakitin yerini kart alırken, kartın yerine ‘cep’ kullanımı konusunda ciddi adımlar atılıyor. MasterCard,10 yıl sonra bu alanda hızlı büyüme öngörüyor.

Master Card Mobil Ödeme Sistemleri Grup Başkanı Mung Ki Voo’nun Afrika ülkelerinde mobil telefon kullanımına ilişkin gelişmeleri anlattığı hikâyeler, insanoğlunun yaşamında cüzdandan banka kartına, banka kartından cep telefonu sim kartına giren paranın hangi şekilde olursa olsun güvenlik olmadığı sürece giysilere dikilen özel keselerden çıkmayacağını gösteriyor.

Dünyada ödeme sistemlerinde yaşanan son gelişmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan Voo, teknolojilerin hızla geliştiğini, bundan 10 yıl sonra insanların harcamalarının büyük bölümünü mobil ödeme sistemleri (cep telefonu) üzerinden yapacağını ileri sürdü.


Bütün dünyada mobil ödeme sistemlerinde iki trendin yaşandığını ifade eden Mung Ki Voo, “Biri temassız ödeme kapasitesi olan ve pay pass ödeme yapılabilen telefon gelişmesi. Şu anda Avrupa’da Fransa, İngiltere ve Türkiye’de son kullanıcıya ulaşmış bu mobil ödeme sistemleri kullanılıyor.

İkinci trend ise cep telefonlarının temel finansal servisleri sağlamak üzere kullanılması. Buna Türkiye lansmanı yapılan ‘Cep’te Para’ örnek olarak gösterilebilir. Bunun için yeni bir cep telefonuna gerek yok” dedi.

‘Hırsızdan korkuluyor’

Mobil ödeme teknolojilerinin insanların yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçladığını belirten Voo, gelişmiş ülke ile gelişmekte olan ülkelerin vatandaşlarının gelir düzeylerinin farklılıkları nedeniyle yaşamdaki yerlerinin birbirinden çok farklı olduğunu anlattı.

İsim vermeden bazı Afrika ülkelerini örnek veren Voo, “Bu ülkelerde çok fakir insanların normal bankadan hizmet alma şansları yok. Böyle olduğu için daha fazla faiz ödeyerek banka olmayan yerlerden, dükkânlardan borç para alıyorlar. Kırsal kesimde yaşadıkları için adresleri yok. Bazı Afrika ülkelerinde de ulusal nüfus sistemleri yok. Adresi ve kimliği olmayan insanlara bankacılık hizmeti veremezsiniz. Ama bu insanların cep telefonları var. Dolayısıyla biz de bunlara cep telefonu üzerinden hizmet vermeye çalışıyoruz. Sim karta para aktararak harcama yapabiliyorlar. Ancak güvenlik olmadığı için soyulma riski var. Bunun için giysilerine sim kartlarını saklayacakları özel keseler yapıyorlar” dedi. Gelişmiş zengin ülkelerde ise gelir düzeyi yüksek insanların cep telefonları üzerinden para transferi gerçekleştirmekten bile endişe duymadığını ifade eden Voo, sorularımıza şöyle yanıtladı:

Mobil ödeme sistemlerinin önümüzdeki yıllarda gideceği yol nedir?

Telefonların ödeme aracı olarak kullanılacağı kesin. Bundan 10 yıl sonrasına bakacak olursak tüketicilerin büyük bir bölümünün ödemelerini mobil sistemler ile yapacağını öngörebiliyoruz. Alacakları hizmetlerin de farklı olacağına inanıyorum. Telefon yanınızda taşıdığınız fiziksel bir obje ama aynı zamanda internete bağlanabilen bir araç. Bugün banka kartımla mağazada ödeme yapabiliyorum. Ama para transferi yapmak istediğim zaman bilgisayarıma gidiyorum, internete bağlanıyorum. Cep telefonu ise bunların ikisini birlikte yapma kapasitesi olan bir araç.

Cep’le ödeme tutarı artıyor mu?

Perakende setörüne bakarsak plastik kartlar, nakit ve çek kullanılıyor. Bir kişinin ayda 100 ödeme yaptığını düşünürsek, mobil telefona ait ödemeler sisteme dahil olduğunda bu 100 ödeme dörde bölünmüş olacak. Telefon sisteme daha fazla girdiğinde kullanıcılar daha fazla işlem yapmaya başlayabilirler. Örneğin geç bir saatte acıktığınızda yemek yemek için eve gitmeye gerek yok, telefonla yiyecek satın alabilirsiniz. Telefonla ödemeler yaygınlaştığı zaman bir sürü kişi daha önce yapmadığı işlemleri yapmaya başlayacak.

Gelir modeli cephesi

Cep ödemesi nerede yaygın?

Cep telefonu büyülü bir alet ve dünya çapında bir fenemon oldu. Dünya nüfusuna bakarsak iki uç var.
Bir tarafta gelişmiş ülkelerde yaşayan gelir seviyesi çok yüksek insanlar var, diğer tarafta az gelişmiş ülkelerde çok kötü şartlarda yaşayan insanlar var. Zengin ülkelerdeki insanların son derece sofistike akıllı telefonları var. Bu ülkelerde bu akıllı telefon sahipleri zaten telefonlarının pek çok fonksiyonu olmasına alıştılar. Bu yaklaşımı en varlıklı kesim gösteriyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki az varlıklı insanlar için ise cep telefonları çok önemli ve çok değer taşıyor. Afrika’daki bir balıkçının bir hikayesi anlatılıyor. Balıkçı telefon çıkmadan önce balıklarını hep aynı yerde satıyordu. Şimdi telefonu var, önce farklı yerlerdeki balık fiyatlarını kontrol ediyor. En yüksek fiyatı alabileceği yere gidiyor ve telefon sayesinde daha çok para kazanıyor.

‘Cep’ten ödemeyapmıyorum, çünkü ABD bu konuda geri’

-Mobil ödeme sistemleri gelişiyor, sin bu konuda nasıl bir kullanıcısınız?
Maalesef Amerika’da yaşıyorum. Amerika’da tüketicinin satın alabileceği ilk çözüm Google ve Citibank’la olan hizmet. O da ticari olarak sonbaharda verilmeye başlanacak. Maalesef utanarak söylüyorum mobil ödemeyi Amerika’da olduğum için kullanmıyorum. Ama kişisel ödemelerimi nakit yerine kartla yapıyorum.

-Amerika bu konuda neden geri?
Evet geri durumda. Türkiye’de tüketiciler bunu kullanabiliyor ama ABD’de bu sonbaharda mümkün olacak.

‘Cep telefonu dünya hareketi yaratıyor’

Cep telefonuna para yüklenir mi?
Şu anda cep telefonlarına para yüklenilebileceğini de görüyoruz. Ama zaten cep telefonu kendisi için bu kadar değerli birşey ise cep telefonunda para muhafaza etmek de kabul edilebilir birşey. Gelişmekte olan ülkelerde kişiler sim kartlarına para yüklüyorlar. Bu fakir ülkelerin bazılarında yolculuk yapmak güvenli değil. Hırsızlar sizi durdurup soyabilirler. Bu nedenle sim kartlarını giysilerinin içine saklayan kişiler olduğunu biliyorum. Durdurduklarında param yok diyorlar. Sim kartlarını giysilerine saklamak için özel keseler yaptırıyorlar. Afrika’da bir ülke, çok fakir ülkelerdeki çok fakir insanlar... İki uçta da çok farklı hizmetler alınabilse de ortak yön telefon ve buna bir dünya hareketi diyebiliriz.

Kaynak | Milliyet

Popüler Yayınlar

Markente RSS

RSS Takip Et Technorati Profile Add to Technorati Favorites Besserer Pagerank Türkçe İçerikli Web Siteleri
Sitetistik