Ramazan siparişlerini artıran Ortadoğu ülkeleri kuru meyve ve mamulleri ihracatını patlattı. En fazla satış Antep fıstığında yaşanırken ihracatta ise Lübnan yüzde 343, Suriye yüzde 217 ile artış rekoru kırdı.
Ramazan ayı dolayısıyla özellikle oruç tutan Müslüman ülkelerin kuru meyve ve mamulleri talebinde ciddi bir artış olunca bu, ihracat rakamlarına yansıdı. Ege Kuru Meyve ve Mamul İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre Temmuz ayının ilk 3 haftası içinde yapılan satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin ramazan ayı dolayısıyla yaklaşık 3 ay öncesinden sipariş vermeye başladıklarını dile getiren yetkililer, en büyük satışı Antep fıstığında yaptıklarını belirttiler. Verilen bilgiye göre geçen yılın Temmuz ayına göre bu yıl Antep fıstığında yüzde 100’lük artış gerçekleşirken, kuru incirde yüzde 34, badem ve cevizde yüzde 50’lik artış yaşandı.
Lübnan ve Suriye ihya etti
Ramazan dolayısıyla en yüksek ihracat Suriye ve Lübnan’a yapıldı. Lübnan’a yapılan ihracat yüzde 343 artarken, Suriye’ye yapılan ihracat artışı ise yüzde 217’leri gördü. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Elmas, "Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatının yüzde 80’i ramazanda gönderiliyor. Artan ihracatta ilişkilerin sıcaklaşmasının da etkisi büyük" dedi.
Irak da talebi artırdı
Bu arada geçen yılın Temmuz ayına göre fıstık, kuru incir ve üzüm kategorilerinde ihracatta ABD’ye yüzde 35, Irak’a yüzde 41, İran’a yüzde 43, İsviçre’ye ise yüzde 65 oranında artış yaşandı. 2010 Ocak-Temmuz döneminde bu yılın aynı dönemine göre siparişini artıran ülkelerden biri Irak. Türkiye’den canlı hayvan alımını yüzde 32.5 artıran Irak, hububat, bakliyat talebini de yüzde 30.12 oranında artırdı.
Kaynak: Pınar Çelik / Sabah